Futó rendszerben az ékezetkiosztást az xmodmap paranccsal lehet a legegyszerűbben beállítani. A parancs alap használata:

  • xmodmap -pke ----- kilistázza a mostani beállításokat.
  • xmodmap fájl ----- betölti a fájlban lévő beállításokat.
  • xmodmap -e 'beállítás' ----- egy billentyűt átdefiniál.

Egy billentyű beállítása úgy néz ki, ahogyan az xmodmap -pke kiírja, tehát keycode szám = érték [érték...]. A betöltésre így két lehetőségünk is van: vagy valami fájlban elhelyezünk sok ilyen keycode kezdetű sort, és ezt a fájlt adjuk meg az xmodmap-nek, vagy például kiadjuk az xmodmap -e 'keycode 34 = odoubleacute Odoubleacute' parancsot.

Régebbi rendszereken az előbbi példa parancs hibát ad, mivel ezek a gépek a magyar odoubleacute és udoubleacute szimbólumokat nem ismerik. Ilyenkor otilde és ucircumflex értékek használandók.

Újabb rendszerek már ismerik az odoubleacute és udoubleacute szimbólumokat, és ennek használatát részesítik előnyben. Ilyenkor válasszuk ezt. Ahhoz, hogy az alkalmazások egy része megértse ezeket a szimbólumokat, az LC_CTYPE környezeti változót hu_HU értékre kell állítani. Ez a legtöbb esetben a .profile fájlba elhelyezett export LC_CTYPE=hu_HU paranccsal tehető meg. Ha valaki tcsh-t használ, akkor a .cshrc vagy ennek megfelelő fájlba kell azt tenni, hogy setenv LC_CTYPE hu_HU.

Az alábbi fájlok jó kiindulási pontot jelenthetnek ahhoz, hogy mindneki elkészítse saját kedvenc kiosztásait.

Az "us" fájl nagyjából az amerikai, a "mix" fájl egy összevissza kevert, nagyságrendileg 101 gombos magyar (qwerty), míg a "hu" fájl nagyjából a 102 gombos magyar (qwertz) kiosztást tartalmazza. A régi az otilde és uricrumflex, az új az odoubleacute, udoubleacute szimbólumokat használja.

us-regi.txt
mix-regi.txt
hu-regi.txt

us-uj.txt
mix-uj.txt
hu-uj.txt

A fenti fájlok közül az "us" és a "mix" úgy vannak definiálva, hogy a Mode_switch billentyű használata esetén ideiglenesen a másikra kapcsolnak. A jobb oldali Alt gombot például így lehet erre a feladatra bízni: xmodmap -e 'keycode 113 = Mode_switch'.


2002. január 10.

egmont@cs.bme.hu