Online családfa készítése

Elektronikus családfák

Számítógéppel támogatott családfát többféleképpen lehet készíteni. A legegyszerűbb megoldás egy családfakészítő program beszerzése és telepítése. Ezeknek nagy előnye, hogy kezelésük pofonegyszerű. Hátránya viszont, hogy a családfát nem tudjuk feltenni az internetre, illetve ahhoz, hogy meg tudjuk mutatni rokonainknak, azok gépére is telepíteni kell a programot. Ez nem túl kényelmes megoldás. További hátrány, hogy ki vagyunk szolgáltatva a programgyártó cégnek, ami akkor lehet kellemetlen, ha a program fejlesztését befejezik és az adatállományt nem lehet más formátumuvá konvertálni.

Ha valaki mégis ezt a kényelmes megoldást választja, akkor ajánljuk a gramps programot, amely ingyenes, nagyon profi és nem egy cég áll mögötte, hanem lelkes önkéntesek. További előnye, hogy tud html oldalakat előállítani, amelyeket aztán fel tudunk másolni egy webszerverre és így rokonaink is láthatják a családfát. Ha módosíjuk a családfát akkor ismét elő kell állítanunk a html kódot és ismét másolhatunk a webszerverre.

Az online családfa előnyei

Ennél jobb megoldás, ha előfizetünk egy internetes családfaszolgáltatónál, hiszen ekkor a rokonainknak csak egy böngészőre van szüksége a családfa megtekintéséhez. Sajnos ekkor is a kiszolgáltatottság a fő hátrány; a cég megszűnhet, a szolgáltatás ára emelkedhet, az eleinte ingyenes szolgáltatásért egyszer csak fizetni kell. A fő gond, hogy nem biztos, hogy szolgáltatót tudunk váltani, azaz nem biztos, hogy a sok-sok munkával előállított családfa leíró adatállományát kiszedhetjük a rendszerből oly módon, hogy az kevés munkával ismét használható legyen más szolgáltatónál. Aki foglalkozott családfával az tudja, hogy a legnagyobb kincs az összegyűjtött adat. Sok munkánk és talán az egész családi emléktár veszhet kárba, ha a szolgáltatóval történik valami. Egy szó mint száz, ragaszkodjunk az adatállományhoz, mi gondozzuk sorsát.

A teljes szabadságot a dinamikus weboldalakat előállító szkriptek jelentik. A szkriptet felteszük egy (akár ingyenes) webszolgáltató weboldalára, mi magunk tartjuk karban az adatállományt. Ilyen szkript, amely ráadásul ingyenes is és szabadon módosítható, letölthető a Freshmeat weboldaláról. Példaként megnézhetjük a fejlesztő családfáját. A tervezésnél törekedtünk arra, hogy a szkript beállítása ne igényeljek rendszergazdai jogot, ne kelljen módosítanunk semmit a webserver beállításában. Ha ugyanis ingyenes webszervert használunk, akkor erre nincs módunk. A szkripet a GNU licensz védi, amely azt jelenti, hogy tetszés szerint módosíthatjuk, de a módosított verziót nem hozhatjuk kereskedelmi forgalomba. E megoldás tagadhatatlan hátránya, hogy beállításához több szakértelem kell, továbbá az adatok feltöltése kissé fapados.

A program

Az eredeti programot Simon Ward fejlesztette 2000-ben A program karbantartása két év után abbamaradt. A kód elég kusza volt ezért új funkciókat felvenni szinte lehetetlen vállakozásnak bizonyult. 2006 őszén a programot teljesen átírtam és 2007 januárjában szabadon elérhetővé tettem. A program számos új funkcióval bővült, de ami a legtöbb embernek fontos, hogy többé nem kell bajlódni a konfigurálással. Ezáltal a nem informatikus háttérrel rendelkezők is könnyedén használhatják a szoftvert. További bővítések:

  1. egyszerű konfigurálás
  2. könnyű bővíthetőség (objektum-orientált kód), robusztusság
  3. többnyelvűség (magyar, angol, német, lengyel, francia, olasz)
  4. több információ egy személyhez (születési hely, nem, temető, stb.)
  5. arcképcsarnok, vezetéknév lista
  6. javított megjelenítés
  7. érvényes XHTML kód előállítása
  8. stílus elválasztása a kódtól (css lapok használata)
  9. stb.

Az alábbiakban letölthető a

  1. program, amely tartalmazza a teljes programot demo adatbázissal és fényképekkel.

Mielőtt emailt írnának nekem kérem vegyék figyelembe az alábbiakat! A program nem egy önmagában futtatható kód, hanem egy Perl szkript amely XHTML oldalt (weboldalt) állít elő. Az eredmény megtekintéséhez Perl interpreter és web szerver szükséges. Nem kell bajlódnunk ezek telepítésével, ha egy web szolgáltatónál fizetünk elő vagy feliratkozunk egy ingyenes webszolgáltatóhoz, amely engedélyezi a perl szkriptek futtatását. Ilyen webszolgáltató például a freeweb. A freeweben futtatott online családfára példa Kamenszky László családfája.

A programot a következőképpen kell telepíteni:

Figyeljünk arra, hogy sima szövegfájl szerkesztésekor (gondolok itt a config/PerlSettingsImporter.pm konfigurációs fájlra, vagy az adatfájlra, amelyiben csv/txt formátumot használunk) a karakterkódolás unicode legyen. Ingyenes unicode szövegszerkesztő például a superedi, amelynek további előnye, hogy beépített ftp klienssel is rendelkezik, így kényelmesen tölthetjük fel a módosított fájlokat a webszerverre. További információkért olvassuk el a readme.txt fájlt.

További hasznos linkek