A Black Jack matematikája


A családom játékszelleme miatt többször kerültem szembe a kaszinóhoz kapcsolódó matematikai kérdéssel. Fiatal elmémnek ezek a feladatok remek szellemi kihívást jelentettek.

Elsősorban a Black Jack érdekelt, legfőképp nyilván az, hogy lehet-e hosszútávon nyerni. Elkezdtem számolgatni papiron és számológéppel, aztán rájöttem, hogy kevesebb munka lenne az, ha egy programot írnék és hagynám a számítógépet számolni. Sőt mivel ötödéves lettem (2000-et írunk ekkor), akár két legyet is üthetnék egy csapással: diplomamunka és a "Lehet-e hosszútávon nyerni?" örök kérdés megválaszolása. A diplomamunka publikus, a program nem (már rég nem tudom, hol található).

A program segítségével elemeztem néhány online játszható Black Jack változatot, amelyek közül az egyikre azt kaptam, hogy lehet hosszútávon nyerni. Játszottunk, nyertünk, kitiltottak, nem fizettek, egyre több helyről kitiltottak, végül beszüntették ezt a Black Jack változatot. A nyereményből vettem egy autót, azt összetörtem (szerencsére a casco fizetett) majd úgy döntöttem, itt az ideje megkomolyodni.

Tudományos pályafutásom egyik alapfeltétele volt, hogy más témával foglalkozzam. Ezért én a kaszinók matematikájának elemzését lezártam.