Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

 

Témakiírás

Projekt ütemezés

A nagyméretű projektek ütemezése egyre fontosabbá válik ipari folyamatok irányításában illetve komplex informatikai software csomagok fejlesztése során. Számos modell létezik, melyek közös vonása, hogy azonos erőforrásokon osztozó tevékenységeket kell időben elrendezni úgy, hogy a megoldás bizonyos feltételeket kielégítsen és egy célfüggvényt minimalizáljon. A kutatás témája szabadon választható két alapmodell közül. Az egyikben a tevékenységek erőforrás igénye állandó a teljes végrehajtás alatt, míg a másikban bizonyos korlátok között változtatható a végrehajtás során.

A módszereket illetően lineáris illetve egészértékű programozás, relaxációs illetve dekompozíciós eljárások, hálozati folyamok, valamint korlátozás kielégítés jönnek szóba.

A kutatás célja új, hatékony módszerek és ezeket szolgáló elméleti eredmények kidolgozása. Egyrészt azok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a kombinatorikus optimalizálás ütemezési alkalmazása iránt és nem riadnak vissza a programozási feladatok megoldásától sem, másrészt azokét, akik elméleti kutatásokat szeretnének végezni a projekt ütemezés területén.

A kidolgozott módszereket számítógépen implementálni és tesztelni kell.

Irodalom:

1. Erik L. Demeulemeester, Willy S. Herroelen, Project Scheduling, Kluwer (2002). 2. A választott témában megjelent cikkek.

Szükséges nyelvtudás: angol.

Dr. Wiener Gábor
egyetemi adjunktus
Tel: 463 3162
e-mail: wiener@cs.bme.hu

Kis Tamás (MTA SZTAKI)
tudományos főmunkatárs
Tel: 2796156
e-mail: tamas.kis@sztaki.hu